4 Sebab Mesti Kaya

Siapa yang mahu miskin, tidak mahu kaya? Siapa yang mahu kaya, tidak mahu miskin? Mereka yang mahu hidup sederhana mungkin ramai tapi tidak ada siapa yang mahu miskin.

Apa yang hendak di kata kepada mereka yang mahu hidup miskin dan tidak mahu kaya. Anda pernah jumpa orang yang mengambil keputusan mahu hidup dalam kemiskinan? Saya mahu kaya.  Dan saya belum jumpa lagi orang yang mahu hidup dalam kemiskinan. Ada 4 sebab kenapa kita sebagai orang Islam mesti kaya, menjadi orang yang berharta.

 1. Memenuhi keperluan hidup.
 2. Menjaga dan mempertahankan maruah diri.
 3. Untuk beramal dengan lebih banyak.
 4. Membuat perubahan dalam kehidupan umat Islam.

Keperluan asas manusia seperti makan minum, berpakaian, berkenderaan, berumah dan sebagainya bukannya boleh dimiliki secara percuma. Semuanya perlukan wang. Bila seseorang itu tidak mempunyai wang atau tidak berharta pastilah dia tidak dapat memenuhi keperluan asasnya dengan sempurna.

Mana yang lebih baik, memberi atau menerima, menghulur tangan bersedekah atau menadah tangan meminta sedekah? Dengan adanya harta, kita dapat menjaga maruah diri kita daripada meminta-minta pada orang. Dengan adanya harta, kita boleh masuk dalam kategori….’tangan yang menghulur di atas itu lebih baik daripada tangan yang menadah di bawah’.

Dengan adanya harta, kita akan dapat beramal dengan lebih banyak. Selain solat dan puasa, orang yang berharta boleh bersedekah, berzakat, menunaikan haji, berwakaf dan segala macam amal yang tidak boleh dilakukan oleh orang yang tidak berharta.

Perubahan kehidupan umat Islam dengan tamadun yang dikagumi sebelum ini tentunya hasil sumbangan tokoh-tokoh kaya di kalangan umat Islam. Pemerintahan Islam pada zaman kegemilangannya tidak terjebak dengan hutang untuk membangunkan negara kerana tokoh-tokoh Islam yang kaya dalam negara banyak memberi sumbangan.

Inilah sebabnya kenapa umat Islam mesti kaya, mesti berusaha memiliki harta kekayaan.

Selepas ini kita bercerita pula dari mana asal timbulnya 4 sebab mesti kaya ini.

8 comments

 1. Teringat sebuah buku yang dibaca bertajuk: Saya Tidak Mahu Kaya Tetapi Harus Kaya oleh Aa Gym.

  Melihat kepada umat Islam sekarang khususnya di Malaysia, maka menjadi kaya bukan lagi pilihan bahkan suatu kemestian.

  Para sahabat Nabi seperti Saidina Usman Ibn Affan, Abd Rahman Ibn Affan dan lain-lain merupakan orang yang kaya dan suka pula menderma.
  Hadi Rofiee recently posted..Berakit-Rakit Ke Hulu, Berenang-Renang Ke Tepian; Bersakit-Sakit Dulu, Bersenang-Senang KemudianMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge