Bagaimana Dapat Kerja Dengan Kerajaan Selepas Ditemuduga

Ramai daripada mereka yang selepas tamat pengajian, berangan-angan kerja dengan kerajaan.

Yakin  kerja dengan kerajaan itu dapat memberikan kehidupan yang lebih baik untuk diri sendiri dan keluarga berbanding kerja dengan swasta.

Antara tawaran yang membuatkan ramai tertarik untuk kerja dengan kerajaan seperti;

1# Tentunya yang utama kerana ada pencen selepas bersara.

2# Kemudahan perubatan semasa kerja dan juga selepas pencen.

3# Kemudahan untuk memiliki rumah, kereta, komputer dan sebagainya

4# Cuti bersalin yang panjang. Suami juga dapat kemudahan bercuti bila isteri bersalin.

5# Peluang kenaikan pangkat dan laluan kerjaya yang menarik sebelum pencen.

6# Ada peluang melanjutkan pelajaran semasa bekerja.

Dan banyak lagi.

Sekarang sudah menghampiri akhir tahun dan bila ada kekosongan jawatan, selalunya ia akan diisi pada awal tahun. Setiap tahun begitu ramai orang yang memohon kerja dengan kerajaan ini.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mengeluarkan statistik pada tahun 2014, bahawa hampir 2.5 juta permohonan kerja telah diterima untuk menyertai perkhidmatan awam.

Begitu banyak yang memohon sedangkan kerja cuma ada 80,000 kekosongan jawatan sahaja! Persaingan yang sangat sengit.

Temuduga adalah langkah yang perlu untuk melayakkan seseorang dilantik berkhidmat dengan perkhidmatan awam. Di sinilah cabarannya.

Kita tidak boleh mengharapkan tahap pendidikan sahaja untuk berjaya dalam temuduga ini kerana mungkin orang lain memiliki tahap pendidikan yang lebih baik daripada kita.

Penemuduga juga tidak semata-mata melihat tahap pendidikan calon yang ditemuduga. Mereka mahu memilih calon yang terbaik untuk kerja yang ditawarkan. Jadi mereka akan menilai ciri-ciri lain yang dimiliki oleh calon.

Pemilihan ciri-ciri inilah yang membuatkan ramai yang kecundang. Gagal temuduga!

Gagal kerana mereka tidak tahu ciri-ciri yang perlu ditonjolkan semasa temuduga. Bagaimana mereka akan tahu kalau mereka tidak mengetahui apa rahsia yang digunakan penemuduga untuk menilai ciri-ciri ini?

Jangan risau. Anda yang berhasrat mahu memohon kerja dengan kerajaan boleh mendapatkan ebook RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERAJAAN yang membongkar rahsia ini.

Bila anda memiliki ebook ini, cepat-cepat selongkar ilmu di dalamnya supaya anda segera mendapat manfaat dan kelebihan yang boleh anda gunakan semasa temuduga;-

1# 11 rahsia berjaya semasa temuduga. Rahsia yang membuatkan anda yakin semasa menghadiri temuduga. Juga terdapat 31 tips mudah yang boleh diikuti untuk lebih yakin dan lebih peluang berjaya mendapatkan kerja yang diidamkan.

2# 9 kriteria calon yang selalu menjadi penilaian penemuduga. Mudahlah bersedia bila sudah tahu 9 kriteria ini. Diri kita akan lebih menonjol di mata penemuduga bila menerapkan 9 kriteria ini.

3# sebelum buat apa-apa kena ada persediaan. Jadi melalui ebook ini anda tahu apa perkara yang perlu dibuat pada sebelum, semasa dan selepas temuduga.

4# Ada orang yang tidak ambil endah pada pakaian yang dipakai semasa temuduga. Ini silap besar! Kita perlu memakai pakaian yang sesuai semasa temuduga untuk ‘menawan’ pandangan mata penemuduga. Melalui ebook ini, anda akan dapat tahu etika pakaian yang perlu dipakai dan dielakkan memakainya semasa temuduga.

5# Temuduga ini ada prosesnya. Setiap proses mengandungi perkara-perkara penting yang dinilai oleh penemuduga. Anda perlu tahu setiap proses ini dan perkara penting di dalam setiap proses.

6# Kita tidak tahu apa yang penemuduga akan tanyakan. Akan tetapi 20 contoh soalan yang diberikan di dalam ebook ini akan dapat membantu kita menjawab dengan contoh-contoh jawapan yang turut diberikan.

7# Ada lagi……maklumat lain yang patut anda tahu.

8# Dan ada lagi….anda hanya akan tahu bila anda telah memiliki ebook ini. Semuanya untuk memastikan anda berjaya mendapatkan kerja kerajaan seperti yang anda idamkan.

Ebook RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERAJAAN ini bukan teori semata-mata. Ditulis oleh individu yang pakar dalam bidang berkaitan

Ia ditulis oleh Jud Jamil yang terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong. Sesuailah dengan kerjayanya sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 7 tahun lalu.

Ringkasnya, ebook ini dapat membantu anda supaya lebih bersedia dan yakin semasa menghadiri temuduga kerja kerajaan.

19 comments

  1. Tips yang sangat berguna kepada calon temuduga kerjaaan. Rugi siapa yang tak jumpa blog ini.

    Terima kasih atas tips ini! 🙂
    Adzrif Sidek recently posted..Seringgit jeMy Profile

    1. Cabaran paling besar bila kita susah-susah pergi temuduga. Orang lain yang tidak pergi dapat. Maklumlah ada orang dalam. Ini kenyataan yang kontroversi sedikit…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge