Herba Hitam Yang Banyak Khasiat

Orang Melayu jarang menggunakan herba hitam ini. Ia lebih digunakan oleh masyarakat India terutama dalam masakan kari. Herba hitam ini sama penting dengan rempah penyedap masakan lain seperti jintan putih, ketumbar, bunga cengkih, kulit kayu manis dan sebagainya.

Herba hitam ini tentulah berwarna hitam, Saiznya kira-kira sebesar biji sawi dan rasanya pedar ( pahit yang pedas). Harganya murah namun khasiatnya amat tinggi.

Herba hitam ini ialah Jintan Hitam. Nama popularnya ialah Habbatus Sauda. Ada yang mengejanya dalam bahasa Melayu sebagai Habbatus Sawda, Habbah al Sawdah. Terus terang saya tidak tahu ejaan yang betul-betul benar.

Banyaknya khasiat Jintan Hitam ini hingggakan Baginda Nabi Muhammad SAW mahu umatnya mengamal makan Jintan Hitam ini. Imam Muslim meriwayatkan hadis Nab dari Abu Hurairah r.a yang bermaksud, “Tetaplah dengan Habbatus Sauda (Jintan Hitam) kerana sesungguhnya ia mengandungi ubat bagi banyak (segala) penyakit kecuali tua dan mati.”

Berikut adalah kaedah memakan Jintan Hitam untuk menjaga kesihatan;

1# Makan 7 biji Jintan Hitam sebelum tidur dan 7 biji selepas bangun tidur. Kebaikan: menjaga kesihatan menyeluruh, memberi tenaga pada tubuh, mengurangkan kolesterol, membanyakkan susu ibu.

2# Goreng 1 sudu kecil Jintan Hitam dan kisar menjadi serbuk. Campur dalam air suam dan tambah 1 sudu besar madu. Kebaikan: masalah kencing tidak lawas, melancarkan keluar haid bagi wanita.

3# Rebus susu segar atas air mendidih. Campur 1 sudu teh Jintan Hitam. Campur 1 sudu besar madu. Kemudian minum suam sebelum melakukan hubungan suami isteri. Kebaikan: kesihatan tenaga batin.

4# Campur serbuk Jintan Hitam dengan air suam dan berkumur. Kebaikkan: mengurangkan sakit gigi.

5# Campur 1 sudu besar cuka dan 1 sudu kecil Jintan Hitam. Kebaikkan: membunuh cacing dalam perut.

6# Campur 1 sudu kecil Jintan Hitam, 1 sudu kecil perahan limau dan 1 sudu besar madu. Makan 2-3 kali sehari. Kebaikkan: menghilangkan demam selsema dan sakit tekak.

Ada kebaikkan lain kaedah lain mengamalkan Jintan Hitam selain #6 perkara di atas. Anda boleh carinya dalam Internet atau baca buku berkaitan perubatan Islam. Amat panjang kalau mahu dicatatkan semuanya.

Bagaimanapun, kini hampir semua orang mengamalkan atau mengambil Jintan Hitam atau Habbatus Sauda ini dalam bentul kapsul. Dan banyak produk di luar sana yang boleh anda dapatkan.

Saya mahu mengesorkan anda satu produk Habbatus Sauda. KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKANNYA.

#Produk ini mungkin zero stok  kerana laris. Anda boleh bookmarks page produk untuk mendapatkannya bila ada atau anda boleh lihat produk-produk lain yang ada.

4 comments

  1. Kadangkala, hidung saya akan berbunyi di pagi hari.
    Lantas ayah yang mendengar bunyi itu memberitahu tahu saya (dalam nada yang agak tinggi) supaya mengamalkan meminum habbatus sauda setiap malam sebelum tidur.
    Kata ayah, selepas 2 tahun mengamalkannya, penyakit yang sama dialami telah berkurangan. 🙂
    Hadi Rofiee recently posted..Ruang Lingkup DakwahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge