KARYA; keluaran#1

Antara minat saya ialah mengumpul majalah, akhbar atau penerbitan keluaran sulung, edisi perdana atau bilangan#1.

Bagaimanapun, minat atau hobi ini tidaklah ‘mencengkam’ akal dan hati saya sangat. Di sebabkan itu, ada juga penerbitan yang terlepas pandang. Bila sedar penerbitan ini ada dalam pasaran, ia sudah masuk keluaran 3-4. Mahu cari Bil.#1 sudah susah.

Saya mahu meletakkkan keluaran#1 ini sebagai salah satu entri blog ini. Sekadar untuk pengetahuan. Boleh jadi sebagai satu bahan ketika tiada idea untuk menulis.

Ini bukan Wordless, jadi akan ada sedikit catatan tentang keluaran#1 ini. Contohnya catatan tentang siapa penerbit, pengarang, tahun terbit, konsep isi dan apa-apa catatan yang sepatutnya sekadar yang saya tahu.

Ini bukan Wednesday, jadi entri ini tidak tetap untuk setiap rabu. Ia boleh jadi Sunday, Monday atau hari lain.

Dan ini entrinya;

KARYA keluaran sulung

KARYA; Bulanan Sastera Anda.

Penerbit; Utusan Melayu ‘M’ Bhd.

Tarikh terbit; Oktober 1997

Jumlah muka surat; 60 termasuk kulit

Harga; RM4

Jenis terbitan; Bulanan

Pengarang; Wan Hamzah Awang (Wahba)

Isi kandungan; Artis sebagai cerita kulit, cerpen, cerpen terjemahan, cerita misteri, berita satera, wawancara tokoh sastera, puisi dan segala yang berkait dengan sastera tulisan tokoh ternama atau pendatang baru.

Saya beli majalah ini pada setiap keluaran. Malangnya hanya sampai keluaran#11. Selepas itu tidak diterbitkan lagi kerana saya cari keluaran#12 di merata tempat tapi tidak berjumpa.

Sekarang nama KARYA dipakai sebagai Utusan Karya yang mengurus bahagian penerbitan majalah, satu unit dalam Utusan Melayu.

3 comments

  1. I have noticed you don’t monetize ahmadyani.com, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month with new monetization method.
    This is the best adsense alternative for any type of website
    (they approve all sites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools
    BestMelaine recently posted..BestMelaineMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge