Nota Motivasi Daripada Buku Roket Emel Najib Asaddok

Nota ini diangkat daripada buku Roket Emel nukilan Tuan Mohad Najib Asaddok.

Nota ini diolah semula mengikut kefahaman dan Bahasa saya sendiri. Ada penambahan dan pengurangan perkataan. Akan tetapi saya pastikan ia tidak lari daripada maksud yang terkandung di dalam buku.

buku roket emel najib asaddok

1# Mungkin ramai yang meragui kemampuan diri untuk berjaya dengan banyaknya suara-suara kecil yang sentiasa menjadi penghalang kepada kejayaan namun itu semua sebenarnya tidak menjadi halangan bagi sesiapa pun untuk berjaya dalam perniagaan.

2# Jika anda pernah gagal dalam perniagaan, percayalah itu hanya salah satu ‘rukun’ dalam mencapai kejayaan. Kegagalan itu adalah cabaran yang akan menentukan kejayaan di masa depan.

3# Pemasaran online baharu di peringkat pertama gelombangnya dan tidak mustahil akan mengambil alih cara pemasaran sedia ada sepenuhnya. Setiap usahawan tidak boleh lari daripada menggunakannya.

4# Setiap usahawan mesti mempelajari dan menguasai segala strategi dalam pemasaran online supaya bisnes akan meningkat jualannya.

5# Pelajari daripada buku atau apa sahaja, segala masalah dan cabaran yang dihadapi usahawan lain supaya kita dapat mengelakkannnya sekaligus kita akan lebih cepat mencapai objektif dalam perniagaan kita.

6# Bisnes pasti akan rugi jika kita tidak mulakan bisnes dengan ilmu.

7# Hanya melalui perniagaan kita dapat mencapai impian dengan lebih pantas berbanding dengan kerja makan gaji.

8# Zon selesa akan menjadi zon bahaya sebab kita akan leka dan tidak akan berbuat apa-apa untuk ubah nasib diri.

9# Apa juga bisnes yang kita buat, walau tidak dapat membuat keuntungan daripada bisnes itu, pasti akan ada ilmu yang dapat kita serap untuk digunakan pada masa akan depan.

10# Bila mahu memulakan perniagaan (dan apa-apa kerja pun) mintalah doa dan restu ayah ibu. Beritahu mereka jenis perniagaan dan kerja apa yang kita mahu buat dan minta ibu ayah mendoakan secara khusus kita berjaya dalam perniagaan dan kerja itu.

11# Bila dapat pendapatan bulanan, berikan ibu ayah duit poket walaupun tidak sebanyak mana atau gunakan ia untuk menggembirakan mereka seperti bawa berjalan-jalan, makan-makan, belikan sesuatu dan sebagainya.

12# Bila mahukan kejayaan, pasti ada dugaan atau cabaran yang datang untuk menguji kita kuat atau tidak untuk menerima kejayaan itu.

13# Jangan memilih atau prejudis pada pelanggan. Dia nak beli atau tidak, itu kerja Allah yang gerakkan hati pelanggan itu. Berikan layanan terbaik, sama rata kepada semua pelanggan.

14# Setiap kejayaan perlu disyukuri supaya Allah tambah lagi nikmat dan rezeki yang melimpah ruah.

15# Bila selalu buat perkara yang kita takuti secara berulang kali, lama-lama perkara yang ditakuti akan hilang.

16# Buku merah bertajuk ‘Rahsia Jutawan-Jutawan Internet Terbongkar” oleh Irfan Khairi betul-betul membuka minda ramai orang pada perniagaan melalui Internet. Buku wajib baca bagi mereka yang mahu menceburi perniagaan melalui Internet.

17# Cabaran dan dugaan adalah lumrah kehidupan. Tanpa menceburi perniagaan pun kita akan meghadapi dugaan dan cabaran. Apa yang penting, kita perlu tahu bagaimana mahu menangani setiap cabaran dan dugaan itu untuk menjadi lebih berjaya.

18# Untuk berjaya perlukan kekuatan dalaman. Tahap motivasi mereka yang berjaya sangat kuat. Mereka sudah melalui banyak cabaran dan ujian. Semua itu membuatkan mereka menjadi semakin kuat. Satu cara mendpatkan kekuatan dalaman adalah dengan banyak membaca buku-buku yang memberikan inspirasi.

19# Ilmu tidak boleh ditunggu! Ilmu mesti dikejar. Itu syarat mahu berjaya. Jangan manja sangat dalam menuntut ilm.

20# Buang ego yang merasakan diri kita sudah pandai. Luangkan masa belajar daripada mereka yang pakar.

21# Sangat berbeza belajar di seminar (berdepan dengan guru) berbanding melalui pembacaan  atau melalui online semata-mata. Melalui seminar atau berdepan dengan guru, kita senang faham, dapat lebih banyak idea dan lebih cepat dapat hasilnya.

22# Amat penting untuk seorang usahawan online mengumpul database bakal pelanggan dan pelanggan melalui emel. Ini akan menjimatkan kos dan peluang mendapatkan pelanggan lebih besar.

23# Semua mereka yang berjaya dan hebat mempunyai coach atau mentor mereka sendiri. Untuk memberitahu di mana silap dan apa yang perlu diperbaiki. Selain mendapatkan ilmu yang lebih advance yang tiada di dalam buku.

24# Tulislah impian setinggi langit. Kita tiada hak untuk berfikir boleh atau tidak impian itu terlaksana. Itu kuasa Allah yang Maha Kaya. Tugas kita sebagai hamba hanya minta kemudian usaha sungguh-sungguh.

25# Bila kita mahu berbuat sesuatu dengan niat mahu berbakti kepada ibu bapa, Allah akan mudahkan semua yang kita rancang dan memudahkan kita mencapai apa sahaja.

26# Setiap impian perlu ditulis. Kalau sekadar berlegar dalam kepala, itu hanya menjadi angan-angan. Bila ditulis, ia akan menjadi matlamat yang jelas dan mudah untuk dicapai. Bila ditulis, ia seperti doa yang tidak putus-putus.

Cukup 26 fakta ringkas ini yang dikutip dari muka pertama buku Roket Emel Najib Asaddok sehingga ke muka surat 52.

Untuk mendapatkan ilmu lain terutama ilmu pemasaran online, dapatkan buku yang bermuka surat 210 ini.

6 comments

  1. dalam apa bidang dan perkara sekalipun, kita perlukan kepada mereka yang arif untuk membimbing/mengajar, tidak kisah la dalam perniagaan, untuk mengajar murid-murid di sekolah pun perlu kepada tunjuk ajar dari mereka sudah berpengalaman,agar kita dapat mendidk mereka jadi manusia. btw, nice sharing.
    mukmin recently posted..Panduan Lengkap Mengisi Borang SPA8iMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge