Potensi Untung Tinggi Tapi Kenapa Buat Bisnes Di Ebay Dianggap Ketinggalan Zaman?

Ramai yang memandang rendah potensi bisnes di Ebay.

Mereka anggap, bisnes di Ebay ini bisnes kelas rendah! Bisnes yang sudah ketinggalan zaman. Sudah tidak releven dengan masa kini.

Betulkah?

Memang benar kewujudan Ebay sudah lama. Sebelum tahun 2000 (pertengahan 90an) lagi Ebay telah ada. Di pandang dari sudut bisnes dalam talian, memang Ebay sudah ketinggalan zaman.

Namun kalau dipandang dari sudut keupayaan ‘membuat duit’ melalui bisnes online…. Tidak sewajarnya Ebay dianggap sebagai sudah tidak releven lagi.

Ya! Ebay masih relevan kerana keupayaan ‘membuat duit’ tidak pernah surut walau Ebay sudah lama. Kalau cara berniaga di Ebay dibuat dengan betul, potensi untuk membuat untung banyak memang tinggi.

Seorang usahawan Ebay (beliau ada mengeluarkan ebook berkaitan Ebay), sebelum ini menjalankan bisnes online secara sambil lewa sahaja.

Kemudian beliau buka kedai makan (bisnes offline).

Bila sudah buka kedai makan, beliau merasai sendiri banyaknya modal yang perlu dikeluarkan untuk memulakan bisnes dan banyak kos yang terpaksa ditanggung untuk meneruskannya.

Selepas semua itu, barulah beliau dapat menjiwai bisnes online (bisnes Ebay) yang pernah dibuatnya lebih best dan lebih berpotensi untuk dapat pulangan lumayan dengan modal yang sangat rendah.

>> KLIK DI SINI untuk memiliki ebook bisnes Ebay yang beliau tulis <<

Jika anda laburkan RM10,000 untuk bisnes online, pasti banyak tools (software dan sebagainya) yang boleh digunakan dan banyak perkara lain (pengiklanan dan sebagainya) boleh anda lakukan.

Tetapi bila anda laburkan RM10,000 untuk bisnes offline seperti kedai makan, hanya sedikit peralatan yang dapat anda sediakan. Malah, mungkin jumlah 10 ribu itu tidak cukup langsung!

Niat di sini, bukanlah untuk mengatakan bisnes online lebih bagus berbanding offline.

Apa yang hendak disampaikan adalah… ini pilihan yang anda boleh fikir untuk diusahakan.

Bisnes online adalah jauh lebih mudah untuk diusahakan. Jika kena dengan cara atau strateginya… hasil untung yang didapati lebih besar berbanding bisnes offline.

Mari kita lihat perbezaan bisnes online (Ebay) dan bisnes offline (kedai). Kita ambil contoh… menjual Mee Maggi.

Eh! Mee Maggi pun boleh jual di Ebay? Ya, bukan hanya Mee Maggi, jem kaya yang biasa kita sapu atas roti dan kopi 3in1 AliCafe pun boleh dijual.

panduan bisnes ebay

Kembali kepada contoh jualan Mee Maggi. Pernah atau tidak, kita jumpa orang yang menjual Mee Maggi semata-mata?

Sama ada dia menjual di pasar malam, buka meja dan menjual Mee Maggi sahaja. Atau dia buka kedai, satu kedai penuh menjual Mee Maggi sahaja.

Kerana kita tidak pernah jumpa, maka kita boleh kata mustahil ada. Kedai borong pun tidak menjual Mee Maggi borong semata-mata.

Kalau ada pun, berapa untung yang dia dapat dengan menjual Mee Maggi itu?

Akan tetapi tidak mustahil jika berniaga online. Di Ebay, ada yang mendapat untung tinggi hanya menjual Mee Maggi sahaja.

panduan bisnes ebay

Berapa harga Mee Maggi yang dia jual tu? Mari kita buat kira-kira sikit. Kira-kira cincai sahaja, tidak perlu tepat sangat.

USD 1 = RM 4.11 ( harga tukaran ketika itu )

Harga Mee Maggi yang dijual, USD 16.90 x 4.11 = RM 69.46

Yuran Ebay + yuran PayPal ( fees) dalam anggaran RM 10, kos modal Maggi RM 6 dan kos pos dalam anggaran RM 20

KOS (RM6) + POS (RM20) + YURAN (RM10) = RM 36

HARGA JUAL = RM 69.46 – RM 36 = RM 33.46

UNTUNG BERSIH sepaket Mee Maggi adalah = RM 33.46!

Kalau ada pekedai runcit yang mendapat untung RM 33.46 dari hanya sepaket x 5 Mee maggi…. Sah! Kita kata gila dan tidak sampai 24 jam memang kena serbu dengan agensi kementerian berkaitan.

Tetapi BRO seller Ebay ni… mudah-mudah je kaut untung ketika ramai penjual Ebay lain, tidak habis-habis duduk berfikir mahu jual apa di Ebay. Termasuk saya!

BRO seller Ebay ini berjaya jual benda yang kita semua tidak sangka-sangka.

Itulah keunikan bisnes di ebay.

Selain itu… yang unik dan bestnya berniaga di Ebay ini, anda tidak perlu keluarkan kos untuk iklan, sama ada iklan di Facebook tau Google atau medium lain.

Apa yang perlu dibuat hanya;

1# Cari produk

2# Sediakan gambar yang menarik

3# Sedia diskripsi produk dengan tajuk yang menarik (surat jualan)

4# Listing di Ebay.

5# Hanya tunggu produk terjual. InShaAllah akan laku.

Senang kan berniaga di Ebay ni?

Walau dikata mudah, ia sebenarnya tidak menjanjikan bulan dan bintang untuk cepat kaya. Bisnes di Ebay macam bisnes lain… ia ambil masa untuk berkembang.

“Real business, it takes time to growing up. Let the business growing up consistently and steadily. As long as you are still making money. It’s better than don’t make anything.”

Orang bijak pandai ada berkata…sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Apa yang penting, akaun ebay dapat bertahan lama dan bila akaun sudah ada feedback yang banyak…ketika itu tidak mustahil untuk menjana USD1000 sebulan!

Di bawah ini adalah link panduan bisnes Ebay untuk pertimbangan anda,

>> PANDUAN BISNES EBAY <<

p.s/ Jika anda rasa panduanini mahal. Cuba bayangkan keuntungan USD yang bakal diperolehi dari ilmu ebay yang anda dapat daripada ebook ini. Bayangkan juga jumlah RM selepas ditukar dari USD. Income anda mungkin berganda daripada nilai pelaburan ini.

Share

9 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge